Kapcsolat

  
  06/70 5140-053
Kövessen minket a Facebook-on is!

Belépés
Kosár

Az Ön kosara üres!

Akciók

Az akciók megtekintéséhez be kell jelentkeznie!

Kátyúgarancia

A Point S abroncsgaranciával Ön biztonságosan közlekedhet, kár nem érheti, mert ez a garancia, esetleges javíthatatlan abroncssérüléseknél Önnek gyors, egyszerű pótlást biztosít.

[részletesen a kátyúgaranciáról]

Látogatók száma

Összesen:

Most online: 1
Ma: 197
A hónapban: 4648
Oldal letöltések:
Összesen: 1501131
Ma: 463
A hónapban: 5660

 

Általános Szerződési Feltételek (áSZF)

(Magyar nyelvű)

Bevezető rendelkezések

Az alábbi dokumentum a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT által üzemeltetett internetes áruházakban történő vásárlás jogi feltételeit tartalmazza. ön megrendelésének jóváhagyásával a távollevők közötti, szerződéskötésre vonatkozó jogszabály értelmében az alábbi szerződést elfogadja, ezért kérjük, rendelésének véglegesítése előtt feltétlenül olvassa el!.

A WhiteWheel auto és gumiszervíz KFT. internetes áruháza. Amennyiben igénybe veszi az oldal szolgáltatásait és cégünk internetes oldalán rendelést küld el, ezzel egyidejűleg kijelenti, hogy ismeri, magára nézve kötelezőnek tekinti , és elfogadja az, általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban: áSZF) amely ön és a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. között mint egyezség létrejött. AWhiteWheel  Kft. fenntartja a jogot, hogy előzetes egyezség és értesítés nélkül módosítsa az áSZF-et, és az oldalt használó felelőssége, hogy minden esetben ellenőrizze az adott, aktuálisan érvényes áSZF-et.

A webboltban csak 18. életévét betöltött személy vásárolhat és adhat le megrendelést. A rendelés elküldésével a jelen dokumentumban leírt feltételek szerint vásárlási szerződés jön létre a WhiteWheel Kft. és a rendelést leadó magánszemély vagy cég (továbbiakban: megrendelő) között, és a megrendelő kötelezettséget vállal arra, hogy a megrendelt árut átveszi, és a vételárat az átvételkor kiegyenlíti.

A megrendelő a rendelés adatait e-mailon elküldő " Megrendelés " oldalon a " Megrendelés " gomb megnyomásával fogadja el a szerződés feltételeit.


Szerződő felek azonosítása

A vásárlási szerződés a WhiteWheel Kft. mint eladó, és a megrendelő, mint vevő között jön létre. A WhiteWheel Kft. csak az internetes oldalain, a cég logójával és adataival jól felismerhetően azonosított internetes katalóguson keresztül leadott rendelésekért felel. 
A rendelés elfogadásához az ön vagy cége azon adatai szükségesek, amelyeket a weblap megrendelő ürlap odalain talál. A hiányosan, hamisan vagy pontatlanul megadott adatokat nem fogadjuk el, és a rendelést elutasítjuk. Amennyiben a regisztrált adatok nem felelnek meg a valóságnak vagy ütköznek az áSZF valamely pontjával a rendelést indokolás nélkül töröljük. A rendelést telefonon vagy e-mailon keresztül visszaigazoljuk. A WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. fenntartja a jogot, hogy ellenőrizze a regisztrált adatok helyességét. 
Fenntartjuk a jogot, hogy a rendelés teljesítésétől, indoklás nélkül - a vételár kiegyenlítése előtt bármikor - elálljunk.


Házhoz szállítás

Házhoz szállítás ártáblázata

A szállítási költségek az egész Ország területére érvényesek!
Mennyiség Összesen fizetendő Egy db szállítási ára
1 db 1000 Ft 1000Ft/db
2 db 2000 Ft 1000Ft/db
3 db 3000 Ft 1000Ft/db
4 db 3400 Ft 850Ft/db
5 db 3650 Ft 730Ft/db
6 db 3900 Ft 650Ft/db
7 db 4150 Ft 593Ft/db
8 db 4400 Ft 550Ft/db
9 db 4650 Ft 517Ft/db
10 db 4900 Ft 490Ft/db
11 db 5150 Ft 468Ft/db
12 db 5400 Ft 450Ft/db
13 db 350 Ft 350Ft/db

 

A szállítást kérhetik más címre is. Pl. munkahely, szomszéd, stb…

Kérjük csak abban az esetben rendeljék meg az abroncsot, ha biztosan át tudják venni azt 08-17 óra között. A futárcégnek az áru átadását követően az áru mozgását, érkezését nem áll módunkban nyomon követni.

Figyelem hétvégi kiszállítás nincs !

Minden megrendelést követően ügyfélszolgálatunk telefonos egyeztetés céljából felveszi a kapcsolatot a megrendelővel. A telefonos egyeztetés a megrendelést követően általában 24 órán belül megtörténik. Szezonban cégünk túlterheltsége esetén előfordulhat, hogy a telefonos megkeresés akár több napot is igénybe vehet.

A megrendeléstől számított 24-48 órán belül a kiszállítást elvégezzük. Amennyiben a megrendelt áru nem áll rendelkezésünkre és nem tudjuk teljesíteni a 48 órás határidőt, időpontegyeztetéssel értesítjük kedves megrendelőinket az áru várható megérkezéséről.

A megrendelt gumiabroncsokat telephelyünkön is átvehetik, de minden esetben kérjük az interneten jelezni a vételi szándékot. Ebben az esetben tudjuk csak a weblapon szereplő árat garantálni!

Ha bármilyen kérdése merül fel kérjük hívja a : 06705140053 -ot vagy a 06207776737 telefonszámot!


Árak

A termékek adatlapján pirossal feltüntetett ár a termék bruttó ajánlati ára, mely a terméknek a Gyártó általános listaárból internetes vásárlási kedvezménnyel csökkentett bruttó ára. Az ajánlati ár az adott pillanatban érvényes, és csak akkor válik végleges árrá, ha a megrendelő a rendelési folyamat lépéseit szabályosan elvégzi és a rendelést jóváhagyja. A termék és a szállítási szolgáltatás végleges ára az az ár, amely a jóváhagyáskor a termék megnevezése mellett, majd a rendelésről küldött visszajelző e-mailben is szerepel. A végleges ár csak a felek közös egyetértésével módosítható. A termékek adatlapján található az áthúzott (listaár) az Importőr által kiadott listaárak, csak tájékoztató jellegűek. Ezen árból kerül képzésre %-os arányosan az eladási ár. Az akciós termékeknek kizárólag azon termékek számítanak amely a termék adatlapján (AkciósÁR %)feltüntetésre kerül. Az egyéb bármely %-os kedvezménnyel feltüntetett árak nem akciós árak.

Amennyiben valamely rendelés vagy rendelések bármilyen okból módosításra, összevonásra kerülnek, a módosított rendelésre a módosítás időpontjában érvényes szállítási és fizetési kondíciók vonatkoznak. Az WhiteWheel auto és gumiszerviz Kft. fenntartja magának az indokolás nélküli árváltoztatás jogát.

Raktárkészlet

Az oldalunkon található termékek kizárólag egy termékkatalógus,és kínálatából nem áll minden termék azonnali raktárkészleten. Ha a megrendelőt nem tudjuk raktárkészletről kiszolgálni, akkor az egyeztetés folyamán tájékoztatjuk a termék várható elérhetőségéről. Cégünket több hazai és külföldi Importőr és nagykereskedés szolgálja ki abroncsokkal. Ami 2-10 munkanapon belül általában elérhető, amit megrendelés esetén szállítunk a vásárlónak az egyeztetett időponton belül. Ez a szezonális termékek esetében (téligumi-nyárigumi) eltérő lehet.

A vásárló elfogadja ezen feltételeket a rendelés leadásakor.


A garancia (jótállás)

Az önökhöz postázott árú minőségi vizsgán esik át, mind a gyártó részéről, mind a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. részéről. Ha mégis megtörténik, hogy valamelyik termékünk hibás, a törvényben szabályozott keretek között a garancia érvényesíthető.

Cégünk az általa eladott termékekre 12 hónap garanciát vállal. Az ettől eltérő garanciális idő az adott árucikken van feltüntetve, illetve a mellékelt garanciális okmányokon szerepel. A jótállási idő kezdete a számla dátuma és amennyiben a termék mellett nincs külön jótállási jegy, akkor a számla egyben a jótállási jegy is. A jótállási körbe nem eső termékeinkre a vonatkozó jogszabályokban rögzített szavatossági idő jár.

A használat során bekövetkezett meghibásodásokra az árucikkhez mellékelt magyar nyelvű garanciajegyben leírtak az érvényesek.

Személy, kisteher és teherabroncsok esetében a garancia csak akkor érvényesíthető, amennyiben az abroncsot átlagos használati körülmények között üzemeltetik és a felszerelésre valamint az üzemeltetésre vonatkozó előírásokat továbbá a gyártó előírásait betartják.

Szélsőséges út és használati körülmények esetében a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. fenntartja a jogot a garanciális felelősségének a jelen feltételektől eltérő mértékű szabályozására.


A garancia nem érvényes

 • Helytelen tárolás miatti hibákra,

 • A szabványok valamint a gyártó által adott előírások figyelmen kívül hagyása miatti szerelési vagy üzemeltetési hibákra.

 • Nem a rendeltetésnek megfelelő használat miatti hibákra pl.: normál traktorabroncs földmunkagépen történő használata,

 • A jármű vagy tartozékainak hibája által okozott hibákra pl.: hullámos kopás

 • Baleset, rongálás vagy egyéb külső behatás okozta hibák pl.: átszakadás külső sérülés miatt, „legyalogolt” abroncs, egyéb külső mechanikai sérülés,

 • Az abroncs túlterhelése miatti hibákra pl.: peremrobbanás, nyomatéktörés

 • javított abroncsokra,

 • gyors kopásra

Az eladó további szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk.-ban és a 17/1991. (IX.10.)sz. Kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.


A garanciális igény bejelentése:

WhiteWheel auto és gumiszerviz KFT.

2376 Hernád Köztársaság ut 45/d

Tel: 06705140053 vagy 06207776737

abroncsbolt@gmail.com

Cégjegyzék szám: 01-10-041043

 

A garanciális igényeket a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT .-nél vagy más a Kft.-vel kapcsolatban álló forgalmazónál kell írásban bejelenteni.

  A bejelentésnek tartalmaznia kell:
 • a bejelentő neve

 • az abroncs részletes adatai: méret, mintázat, terhelhetőség, gyártási szám, maradvány csatornamélység,

 • a hiba leírása

 • a vásárlói számla sorszáma,

 • a használt járművön az abroncs felszerelési helyét.


Szavatosság

A törvényben előírtaknak megfelelően. Az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. Amennyiben az átvett árucikk hibás, vagy a szállítás során megsérült, azt díjmentesen kicseréljük. Amennyiben erre bármely okból nincs lehetőség, a kifizetett vételárat visszafizetjük, de mindkét esetben kérjük, hogy részünkre előzőleg postázzák vissza a terméket. Azokra a termékekre amelyre 1-év garancia van a szavatossági igény érvényesíthető, az alábbiak szerint.

- 2 év a szavatossági idő. 6 hónapig a kereskedőnek kell bizonyítani az árú vagy termék használhatóságát. 6 hónap után a vevőnek kell bizonyítani ha bármi gondja van az árúval vagy termékkel kapcsolatban.


A garanciális igény elbírálása

Az elbírálást a gumiabroncs importőr cég végzi. A jogos reklamációnak elismert abroncsot a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. A vevő kérésére, új abroncsra cseréli, vagy annak árát megtéríti.

A bejelentés időpontjában érvényes eladási árból a WhiteWheel Kft. Az elismert reklamációs követelés illetve a maradvány csatornamélység arányában engedményt ad. A csatornamélység az abroncs legkopottabb részén a főcsatornában mérendő. A térítés összege az alábbi képlet szerint számítandó ki.

-Személyabroncs:

Térítés = aktuális ár X mért csatorna mélység ( pl.: 3 mm)-1,6 mm

eredeti csatorna mélység (pl.: 8 mm)

-Teherabroncs

Térítés = aktuális ár X mért csatorna mélység ( pl.: 8 mm) – 3 mm

eredeti csatorna mélység (pl.:15 mm)

- Mezőgazdasági abroncs

Térítés = aktuális ár X mért borda magasság (pl.: 16 mm ) – 3,8 mm

eredeti borda magasság ( pl.: 38 mm)

A reklamáció elbírálását a WhiteWheel Kft „Reklamációs jegyzőkönyvben” rögzíti, amelyet később az igénybejelentő is megkap.

Ha a vevő az elbírálással nem ért egyet, akkor a vásárlás helyén kérheti a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakvéleményének beszerzését.

A vizsgálat költségét abban az esetben a vásárlónak kell megtéríteni, ha

 • a hiba rendeltetésellenes használat, helytelen kezelés, tárolás

 • elemi kár vagy erőszakos behatás miatt következett be.

Amennyiben a vásárló a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség véleményét nem tudja elfogadni, panaszaival bírósághoz fordulhat, igényét a kereskedővel szemben polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.


Elállási jog (visszavételi garancia)

Rendelésétől a 17/1999.-es Kormányrendeletben rögzített elállási jog szerint eltekinthet, az áru átvételét követő 8 munkanapon belül.

Ebben az esetben az eladó a kifizetett vételárat haladéktalanul, de legkésőbb a visszaszolgáltatást követő harminc napon belül visszatéríti. A rendeléstől való elállást minél hamarabb jeleznie kell felénk levélben vagy e-mailben.

Az elállás során:

- előzőleg kell a terméket visszajuttatni az eladónak, minthogy a vásárló a vételárat visszakapta volna.

- A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli.

- Amennyiben az árucikk sérült, vagy viseltes állapotban van, az eladó kérheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.

A 17/1999. (II. 5.) Korm. Rendelet teljes szövegét itt olvashatja.


Az eladó felelősségvállalása

A WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. nem vállal felelősséget az elírási hibákért, az oldalon elhelyezett információk helyességéért, valóságtartalmáért. A WhiteWheel Kft. fenntartja magának a jogot a Felhasználóval szemben, a szolgáltatás és a tartalom törlésére, szüneteltetésére bármilyen okból, előzetes értesítés nélkül, továbbá fenntartja a jogot bármilyen változtatásra, illetve a szolgáltatás és tartalom teljes körű vagy részleges megszüntetésére. A WhiteWheel Kft. nem vállal felelősséget sem a látogatók sem a felhasználók irányában a tartalom egészére, vagy csak egy részére vonatkozó, akár előzetes értesítés nélküli szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításból vagy a változtatásokból keletkező károkért sem. Mivel a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. mint kereskedő lép fel az abroncsgyártók és a vásárló között, ezért nem vállal felelősséget, semmilyen olyan kárért amely a vásárlás után közvetlenül vagy közvetve a gumiabroncsokkal kapcsolatos műszaki meghibásodással, balesettel, töréskárral kapcsolatos. ön kijelenti, hogy a harmadik személy által a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT.-n keresztül nyújtott szolgáltatással kapcsolatos jogi és kártérítési vitákba nem vonja be az WhiteWheel Kft.-t, és dolgozóit. Ezen ügyek intézése csak a gyártó és a vásárló hatáskörébe tartozik.


A vásárló felelősségvállalása

Megrendelő tudomásul veszi, hogy rendelése(i) jóváhagyásával jelen szerződést elfogadja, és az itt leírtak be nem tartásával szerződésszegést követ el, melyért jogi felelősséggel tartozik.

Megrendelő vállalja, hogy az általa jóváhagyott rendelésekben megrendelt árut tartalmazó küldemények átvételéről és kifizetéséről gondoskodik az áSZF-ben szereplő fizetési módoknak megfelelően. Amennyiben a küldemény kézbesítése a megrendelő hibájából meghiúsul, az ebből eredő többletköltségeket a megrendelő megtéríti a WhiteWheel Kft. számára. A WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. ilyen esetben a többletköltség összegéről számlát állít ki.


A szerződés hatálya

Jelen szerződés a megrendelés jóváhagyásával lép hatályba, és a megrendelés teljesülésével zárul le. Folyamatos rendelés esetén a szerződés mindaddig hatályban marad, amíg felek összes egymással szembeni követelése nem teljesül. A WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. rendszere minden érvényes rendelésnek automatikusan rendelésazonosító-számot ad, melyet a megrendelő által megadott címre küldött rendelésigazoló e-mailben közöl. Csak a rendelésazonosítóval rendelkező megrendelés érvényes!


Szerzői jog

Tilos a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. engedélye nélkül a nevet, képet, logot felhasználni minden olyan termékhez vagy szolgáltatáshoz amely nem tartozik a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT.-hez, amely alkalmas az ügyfelek megtévesztésére, a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. vagy a internetes áruházaink nevének lejáratására. Az internetes oldalainkon található szöveges információk, képek, emblémák, tipográfiai és design elemek a szerzői jog hatálya alá esnek, tilos azokat az WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. írásos engedélye nélkül sokszorosítani, terjeszteni vagy felhasználni.


Adatvédelem

Az internetes áruházaink bizonyos szolgáltatásainak igénybevételéhez a Felhasználónak személyes adatokat kell rendelkezésre bocsátania. Az internetes oldalakat működtető WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. kötelezettséget vállal arra, hogy a Felhasználó bármilyen adatának rögzítése, kezelése előtt világos , figyelemfelkeltő és egyértelmű közléssel jelzi és tájékoztatja önt az adatfelvétel módjáról , céljáról és elveiről. A WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. vállalja, hogy a birtokába jutott adatokat a legteljesebb körű titoktartással kezeli és azokat másik félnek nem adja át, kivéve abban az esetben ha ön valamely folyamat során ezt külön igényli . Ez alól kivételt képeznek azok az információk, melyek az adott termék futárszolgálattal történő házhozszállításához szükségesek.

  Ahhoz, hogy a számlát ki tudjuk állítani és, hogy a csomagot a megfelelő címre el tudjuk juttatni, önnek az alábbi információkat kell megadnia:
 • Vezeték és keresztnév (cégek esetében a cég ill. a kapcsolattartó személy neve)
 • Cím
 • E-mail cím
 • Telefonszám
 • Postacím (ha eltér a megadott címtől)

Az adatokat kizárólag arra használjuk, hogy megrendelését teljesítsük, illetve ellássuk önt a rendeléssel kapcsolatos információkkal, és esetenként akciós hírlevelet küldjünk Önnek.


Záró rendelkezések

A jelen szerződésben és a kapcsolódó dokumentumokban nem szabályozott kérdésekben a polgári törvénykönyv, valamint az elektronikus kereskedelemre és a távollevők közötti szerződéskötésre vonatkozó jogszabályok az irányadók. Cégünk betartja a rá vonatkozó etikai normákat.

Bármilyen fajta jogvita esetén a WhiteWheel auto és Gumiszerviz KFT. (mint üzemeltető) székhelye szerinti hatáskörrel rendelkező bíróság az illetékes.


Gumiabroncs használati utasítás

általános előírások a gumiabroncs használatára

általános tudnivalók

A jármű és az út közötti kapcsolatot egyedül a gumiabroncsok biztosítják Ezért nagyon fontos, hogy az abroncsok mindig a legjobb állapotban legyenek. A járműgyártók a gumiabroncsgyártók közreműködésével határozták meg, – minden használati körülményt figyelembe véve – hogy milyen gumiabroncsot kell a járműre felszerelni. Ettől eltérni gumiabroncs méret, konstrukció, terhelési vagy sebességkategória tekintetében csak szakemberrel történt konzultáció után szabad.

Feltétlenül szükséges, hogy a gumiabroncsok rendszeres időközönként – a járműgyártó előírása szerint – felcserélésre kerüljenek.

Gumiabroncsok belső légnyomása.

A biztonságos közlekedés szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy a gumiabroncsokban lévő légnyomás mindig az előírt értéken legyen. A légnyomás értéke alapvetően befolyásolja az iránytartást, az egyenletes gördülést, a fékező- és vonóerő átadást és a futásteljesítményt.

Ha a jármű az előírtnál alacsonyabb nyomású gumiabroncsokkal üzemel, az, lényegesen megváltoztatja a jármű egyes menettulajdonságait, többek között a kanyarstabilitást, az oldalkúszási tulajdonságokat, a jármű alá- vagy túlkormányozottság tulajdonságait stb. Ezek együttes hatásaként a jármű vezetője adott esetekben – például erős oldalszél, kanyar, hirtelen irányváltoztatás stb. – bizonytalanná válik, és az is előfordulhat, hogy nem tud ura maradni járművének. Az alacsony nyomás az abroncs alkatrészeinek felmelegedéséhez vezet és az ez által okozott károsodás maradandó és akár gyors nyomásvesztést is, okozhat.

Ha az abroncs belső légnyomása magasabb az előírt értéknél, a gumiabroncs talajjal érintkező felülete lecsökken, ami ugyancsak lényeges hatással van a tapadási és egyéb menettulajdonságokra.

Az abroncsok légnyomását rendszeresen / kéthetente / ellenőrizni kell / pótkereket is / ! Ezeket az ellenőrzéseket mindig „hideg” abroncson kell elvégezni . Hidegnek tekinthető az abroncs, ha már 2-3 órája nem üzemelt, vagy ha csak 2-3 kilométert futott nagyon alacsony sebességgel.

Fontos, hogy ne felejtsük el a szelepsapkák alkalmazását. A szelepsapka olyan legyen, amelyben van tömítés is, hogy biztosítsa a légzárást és védje a szelepet a szennyeződéstől.

Gumiabroncsok terhelése.

Sose terheljük túl az abroncsot! A gumiabroncs túlterhelésének – az élettartamra kifejtett káros hatásán túl – közelítőleg ugyanazok a következményei, mint az alacsony belső légnyomásnak. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a jármű műszaki adataiban, mennyi a megengedett legnagyobb terhelés.

Kövessük azt az előírást, hogy ha a személyabroncsokat jobban megterheljük / közel a terhelhetőségi határhoz, 4-5 személy esetén /, akkor nagyobb nyomásra kell felfújni, mint normál terhelés / 2-3 személy / esetén. Nagymértékű túlterhelés hatására ugyanis megnő a gumiabroncs deformációja, emiatt a jármű éppúgy elveszti stabilitását, mint az alacsony belső nyomásnál, tehát különösen gyorsan végzendő vezetési manővereknél, például hirtelen irányváltoztatásnál, vagy éles kanyarban az abroncstapadási, valamint oldalkúszási tulajdonságainak romlása miatt a jármű vezetője ugyanúgy nem marad ura a járműnek, amint azt már az alacsony belső nyomásnál is leszögeztük.

Teherabroncsok és terepjáró abroncsok esetén szigorúan kövessük a terhelhetőségi táblázatok előírásait / ezek ugyanis előírják, hogy milyen terhelés, esetleg sebesség esetén milyen nyomást kellalkalmazni /.

Gumiabroncsok le- vagy felszerelése

A gumiabroncsok le- vagy felszerelését mindig csak szakműhelyben és szakemberrel végeztessük el!

Kerekek kiegyensúlyozása.

Igen fontos követelmény a gumiabroncsok felszerelése után annak statikus, illetve dinamikus kiegyensúlyozása. Minden forgó testnek – a nem teljesen anyageloszlás miatt – van valamilyen mértékű kiegyensúlyozatlansága. Ezt meg kell szüntetni, mert a kiegyensúlyozatlanság az élettartamra, a kopássebességre kifejtett káros hatásán túl lényegesen befolyásolja a jármű menettulajdonságait, illetve stabilitását.

Ezt csak szakműhelyben és szakemberrel végeztessük el!

A gumiabroncs szemrevételezése

Amellett, hogy a gumiabroncsot a helyes nyomáson üzemeltetjük, az alábbi pontokban leírt ellenőrzésekkel megakadályozhatjuk a gumiabroncs felesleges leszerelését vagy idő előtti tönkremenetelét.

 1. Ha a futómintázatba szorult köveket nem távolítjuk el, ezek egyre mélyebbre hatolnak és eljutnak a karkaszig, ahol annak tönkremenetelét és nyomásvesztést okoznak.

  A rendkívüli balesetveszélyessége miatt külön kell szólni az ikerszerelésű abroncsok közé beszorult idegen tárgyakról, kövekről. Ezek ugyanis a centrifugális erő hatására kirepülhetnek és betörhetik a követő jármű szélvédő üvegét és sérüléseket okozhat.

  Ezért minden járművezetőnek – saját érdekében is – kötelessége, hogy figyelmeztesse azt a gépkocsivezetőt, akinek kocsiján az ikerkerekek között idegen tárgyat, követ észlel!

 2. A gumiabroncs felületére került olaj, üzemanyag festék, illetve egyéb vegyianyagok tönkretehetik az abroncs gumianyagát. / pl. olajtól megduzzadhat a futógumi, és akkor csökkenhet a csatornamélység és a tapadás / Ilyen esetben ajánlatos a gumiabroncsot bő mosószeres vízzel azonnal lemosni.

 3. Rendszeresen ellenőrizzük a futókopást. A szabálytalan kopás gyakran a jármű mechanikai hibáját jelzi –rossz beállítások / tengelyek párhuzamossága, kerekek összetartási szöge, kerekek dőlésszöge, a kerékfelfüggesztés és a lengéscsillapítók holtjátéka, a fékek, a fékdobovalitás, az alváz kerék melletti alkatrészei, a kormányszerkezet kotyogása, stb. / Az első kerekek rossz geometriája például szabálytalan kopást okoz, és ez csökkenti az abroncs futásteljesítményét, de rontja a kormányzási tulajdonságokat és ezzel a közlekedés biztonságát is. Ha ilyennel találkozunk, ajánlatos a tengelyek és a kerekek beállítását szakműhelyben ellenőriztetni és beállítatni a műszaki előírásoknak megfelelően.

 4. Minden gumiabroncs gyorsabban kopik, ha nagy sebességgel, éles kanyarokban, gyakori fékezéssel és gyorsítással fut, gyakran fut rossz utakon. A gödrökkel, kövekkel vagy más éles tárgyakkal teli út tönkreteheti az abroncsot, úgyhogy az ilyen utakon óvatosan haladjunk és mielőtt normál / az országúton szokásos / sebességgel megyünk, vizsgáljuk meg az abroncsokat, nem sérültek-e meg.

 5. Ne hajtsunk fel gyorsan a járdára hegyes szögben és kerüljük az erős ütődést a járdaszegélyhez. Ez belső sérülést okozhat az abroncsban és később nagy sebességnél a gumiabroncs felrobbanásához, vezethet. Ha szükséges, akkor derékszögben és lassan hajtsunk fel a járdára.

 6. Ha olyan hibákat fedezünk fel, mint például hólyagok, szakadások, vágások, a karkasz kordjait láthatóvá tevő behatolás, vagy arra utaló jelet találunk, hogy az abroncs nagy ütést kapott, melynek következtében fennállhat a belső sérülés veszélye, abban az esetben a gumiabroncsot a lehető leghamarabb le kell szerelni és szakműhelyben szakemberrel meg kell, vizsgáltatni. így csökkenthető annak a valószínűsége, hogy a sérülés az üzemeltetés közben megnő, vagy hogy az abroncs tönkremegy a behatoló víznek és az út porának hatására. így a korai leszerelés megnöveli az abroncs sikeres javításánaklehetőségét.

 7. A csatornamélység mindig legyen elég ahhoz, hogy az abroncs megfelelően viselkedjen nedves és száraz úton.

Csatornamélység autótípusok szerint

Magyarországon a jelenleg érvényes előírások - 6/1990. (IV. 12.) KöHéM rendelet – alapján a minimális csatornamélység a teljes felületen mérve:
Autó típus Nyárigumi mintamélység [mm] Téligumi mintamélység [mm]
személyautó abroncsoknál 1,6 1,6
teherautó abroncsoknál 3,0 3,0
nemzetközi személyszállításban résztvevő autóbuszokná 5,0 5,0

A gumiabroncsok javítása

Minden rendellenességet meg kell mutatni szakembernek, hogy eldöntse, szükséges-e és lehetséges-e a javítás!

Csak szakember javíthat abroncsot!

Az abroncsgyártó nem vállal felelősséget a javítás megvalósíthatóságával és annak minőségével kapcsolatban!

A javított abroncsokra, azok viselkedésére és futásteljesítményére már nem vonatkozik a gyártó garanciája!


WhiteWheel auto és gumiszerviz KFT  20013-03-22


1. Melléklet

A 17/1999.sz Kormány rendelet

Jogszabályi feltételek 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről

A
Kormány a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fvtv.) 55. §-ának e) pontjában
foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: 1. § (1) A rendelet hatálya arra a szerződésre
terjed ki, amelyet gazdálkodó szervezet vagy magyarországi fióktelepe útján külföldi székhelyű vállalkozás
(a továbbiakban együtt: gazdálkodó szervezet) és fogyasztó köt egymással a gazdálkodó szervezet
áruértékesítő, illetve szolgáltató tevékenységi körében kizárólag egy vagy több távközlő eszköz használata
útján (távollevők között kötött szerződés). (2) A rendelet akkor alkalmazható, ha külön jogszabály a
rendelet hatálya alá tartozó szerződésről eltérően nem rendelkezik. (3) A rendelet hatálya nem terjed ki:
a) a pénzügyi szolgáltatási és a kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, a biztosítási és a biztosításközvetítői,
a befektetési szolgáltatási és a kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos
szerződésre, valamint az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári és a nyugdíjpénztári szolgáltatásokkal
kapcsolatos szerződésre; b) automatából történő értékesítésre; c) nyilvános távbeszélő állomás
igénybevétele útján a távbeszélő szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött szerződésre; d) az építési
szerződésre; e) ingatlan tulajdonjogának vagy ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló
szerződésekre, kivéve a bérleti szerződést; f) az árverésen kötött szerződésre. (4) A mindennapi
fogyasztásra szolgáló áruk rendszeres házhoz szállítására vonatkozó szerződésre kizárólag a 7. § (2)-(3)
bekezdése, a 8-11. § alkalmazható, az utazási szerződésre és az ingatlanok időben megosztott használati
jogának megszerzésére irányuló szerződésre pedig kizárólag a 9. § alkalmazható. (5) E rendelet
alkalmazásában távközlő eszköz: bármely eszköz, amely alkalmas a felek távollétében - szerződés megkötése
érdekében - szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli
nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon,
az automata hívókészülék, a rádió, a videotelefon, videotex (mikroszámítógép képernyővel) billentyűzettel
vagy érintőképernyővel, az elektronikus levél (e-mail), a távmásoló (telefax) és a televízió. 2. § (1) A
gazdálkodó szervezet a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni: a) a
gazdálkodó szervezet cégnevéről (nevéről), székhelyéről (lakóhelyéről), a külön jogszabályban meghatározott
nyilvántartásba vételi számáról, adószámáról és telefonszámáról; b) a szerződés tárgyának lényeges
tulajdonságairól; c) az ellenszolgáltatásról, beleértve az ellenszolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb fizetési
kötelezettséget is; d) szükség szerint a szállítás költségéről; e) a fizetés, a szállítás vagy a
teljesítés egyéb feltételeiről; f) az elállás jogáról (4-5. §); g) a távközlő eszköz használatának
díjáról, ha azt az alapdíjtól eltérően állapítják meg; h) az ajánlati kötöttség idejéről; i) a szerződés
legrövidebb időtartamáról olyan esetben, amikor a szerződésben foglaltak teljesítésére folyamatosan vagy
ismétlődően kerül sor. (2) A gazdálkodó szervezet az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettségnek
egyértelműen, közérthetően és pontosan, az igénybe vett távközlő eszköznek megfelelő módon köteles eleget
tenni. (3) Ha a gazdálkodó szervezet telefonon tesz szerződéskötésre ajánlatot a fogyasztónak, annak
kezdetekor köteles közölni legalább cégnevét (nevét), székhelyét (lakóhelyét) és telefonszámát, valamint a
fogyasztó figyelmét kifejezetten fel kell hívnia szerződéskötésre irányuló szándékára. 3. § (1) A
gazdálkodó szervezet köteles a fogyasztót a szerződés megkötése előtt kellő időben, de legkésőbb a szerződés
megkötésekor a 2. § (1) bekezdésének a)-f) pontjában foglaltakról írásbeli tájékoztatóval vagy más, a
szóbeli tájékoztatást megerősítő dokumentummal (a továbbiakban együtt: írásbeli tájékoztató) ellátni. (2)
Az írásbeli tájékoztatónak az (1) bekezdésben előírtakon felül tartalmaznia kell: a) a 4. § szerinti
elállási jog gyakorlásának feltételeit, módját és következményeit, ideértve a 4. § (5) bekezdésében, a 6.
§-ban és a 7. § (3) bekezdésében foglaltakat, továbbá azt az esetet is, amikor a fogyasztót az 5. § alapján
az elállás joga nem illeti meg; b) a gazdálkodó szervezet azon telephelye (fiókja) vagy egyéb szervezeti
egysége címét, ahol a fogyasztó kifogásait érvényesítheti; c) a szavatosság, illetve a jótállás
feltételeit, valamint a teljesítést követően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatás (alkatrészellátás,
javítószolgálat) biztosítását; d) a szerződés megszüntetésének lehetőségét, ha az határozatlan időre szól,
vagy tartama az egy évet meghaladja. (3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatóak távközlő
eszköz útján egyetlen alkalommal nyújtott olyan szolgáltatás esetében, amelynek ellenértékét a távközlő
eszköz üzemeltetője részére kell megfizetni. A fogyasztót azonban ilyen esetben is tájékoztatni kell a
gazdálkodó szervezet (2) bekezdés b) pontjában meghatározott címéről. 4. § (1) A fogyasztó a szerződéstől
nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat. (2) A fogyasztó az elállás jogát attól a naptól kezdve
gyakorolhatja, amikor az árut átvette, szolgáltatás nyújtása esetében pedig, amikor a szerződést megkötötte,
feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett. (3) Ha a
gazdálkodó szervezet nem tesz eleget a 3. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének, a fogyasztó az elállás
jogát az áru átvételének napjától, szolgáltatás nyújtása esetében pedig a szerződés megkötésének napjától
számított három hónapon belül gyakorolhatja. (4) Ha a 3. § szerinti tájékoztatásra a (3) bekezdésben
meghatározott három hónapon belül sor kerül, a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló nyolc munkanapos
határidő attól a naptól kezdődik, amikor a tájékoztatót kézhez kapta. (5) A gazdálkodó szervezet köteles a
fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül
visszatéríteni. A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával
kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli. A gazdálkodó szervezet
azonban követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését. 5. § A felek
eltérő megállapodása hiányában a fogyasztó nem gyakorolhatja a 4. § szerinti elállási jogot a) szolgáltatás
nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt a gazdálkodó
szervezet a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte; b) olyan áru értékesítése, illetve
szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac gazdálkodó szervezet által nem
irányítható ingadozásától függ; c) olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött,
illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely
természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó; d) hang-, illetve képfelvétel,
valamint számítógépi szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a fogyasztó
felbontotta; e) hírlap, folyóirat és időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés esetében; f)
szerencsejáték-szerződés esetében. 6. § (1) Ha az áru árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben
a gazdálkodó szervezet által nyújtott kölcsön [Fvtv. 2. § d) pont] fedezi, a fogyasztó 4. § szerinti
elállási jogának gyakorlása a fogyasztási kölcsönszerződést is felbontja. (2) A fogyasztó a gazdálkodó
szervezetnek a fogyasztási kölcsönszerződés felbontásából eredő kárát nem köteles megtéríteni, és tőle kamat
vagy egyéb költség sem követelhető. A gazdálkodó szervezet azonban követelheti a fogyasztótól a
kölcsönszerződés megkötéséből eredő kárának megtérítését, feltéve, hogy a kölcsönszerződésben ezt a kár
elemeinek és összegszerűségének meghatározásával kifejezetten kikötötte, és a 3. § szerinti tájékoztatási
kötelezettségének eleget tett. (3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni, ha az
áru árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben harmadik személy által nyújtott fogyasztási kölcsön
(a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2. számú melléklete III.
5. pont) fedezi, feltéve, hogy a fogyasztási kölcsönszerződés a pénzügyi intézmény és a gazdálkodó szervezet
előzetes megállapodásán alapul. A gazdálkodó szervezet köteles a fogyasztó elállásáról a pénzügyi intézményt
haladéktalanul értesíteni. 7. § (1) A felek eltérő megállapodása hiányában a gazdálkodó szervezet a
fogyasztótól kapott felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül köteles a szerződés szerinti
teljesítésre. (2) Ha a gazdálkodó szervezet a szerződésben vállalt kötelezettségét azért nem teljesíti,
mert a szerződésben meghatározott áru nem áll rendelkezésére, illetve a megrendelt szolgáltatást nem áll
módjában nyújtani, köteles erről a fogyasztót haladéktalanul tájékoztatni, valamint a fogyasztó által
fizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb harminc napon belül visszatéríteni. E kötelezettség
teljesítése a gazdálkodó szervezetet nem mentesíti szerződésszegése egyéb következményei alól. (3) Ha a
gazdálkodó szervezet a szerződésben meghatározott módon helyettesítő áruval, illetve szolgáltatással
teljesít, a 4. § szerinti elállási jog gyakorlása folytán az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban
felmerült költségek a gazdálkodó szervezetet terhelik. A költségek viseléséről, valamint a megfelelően
helyettesítő áruval, illetve szolgáltatással történő teljesítésről a gazdálkodó szervezet egyértelműen és
pontosan köteles a fogyasztót tájékoztatni. 8. § (1) A gazdálkodó szervezet nem követelhet a fogyasztótól
ellenszolgáltatást, ha olyan árut értékesít, illetve olyan szolgáltatást nyújt, amelyet korábban a fogyasztó
nem rendelt meg. (2) A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a gazdálkodó
szervezet ajánlatának - hallgatólagos - elfogadását. 9. § (1) A fogyasztó kifejezett hozzájárulása
szükséges ahhoz, hogy a gazdálkodó szervezet a szerződéskötés céljából automata hívókészüléket, illetve
távmásolót (telefaxot) használjon. (2) Ha külön jogszabály eltérően nem rendelkezik, a gazdálkodó szervezet
a fogyasztó kifejezett tiltakozásának hiányában használhat olyan, közvetlen kapcsolatot lehetővé tevő
távközlő eszközt, amely nem tartozik az (1) bekezdés hatálya alá. 10. § A gazdálkodó szervezetet terheli
annak bizonyítása, hogy a rendeletben meghatározott tájékoztatási kötelezettségének eleget tett, a határidők
betartására vonatkozó előírásokat megtartotta, valamint a fogyasztó 9. §-ban előírt hozzájárulását
beszerezte. 11. § (1) A fogyasztó a rendeletben meghatározott jogáról érvényesen nem mondhat le. (2) A
rendeletben foglaltaktól csak a fogyasztó javára lehet eltérni. 12. § (1) Ez a rendelet 1999. március 1-jén
lép hatályba, rendelkezéseit csak a hatálybalépését követően kötött szerződésekre kell alkalmazni. (2) E
rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a házaló kereskedésről szóló 44/1998. (III. 11.) Korm. rendelet 4.
§-ának (1)-(2) bekezdésében a "nyolc napon belül" szövegrész helyébe a "nyolc munkanapon belül" szövegrész
lép. (3) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás
létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a
megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a
távolban kötött szerződések tekintetében a fogyasztók védelméről szóló 97/7/EK irányelvével
összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Asz:24261230-2-13